
Regionální fórum cestovního ruchu 2022
Odborná dvoudenní konference zaměřená na cestovní ruch a regionální rozvoj Znojemska.
Propojení dvou akcí, které se letos mimořádně zaměřují na oblast cestovního ruchu: podnikatelské konference Okresní hospodářské komory Znojmo a odborné konference cestovního ruchu destinační společnosti ZnojmoRegion.
PROGRAM v Centru Louka Znojmo:
- úterý 8. 11. 2022 (OHK Znojmo)
TEMA: Restart a budoucnost cestovního ruchu - Dopolední blok: Turistický ruch - současnost a jak zvýšit návštěvnost v regionu.
- 8:30–9:00 hod. registrace účastníků
- 9:00–9:05 hod. zahájení konference
- (Marie Jílková, OHK Znojmo, a Ing. Pavel Štohl, Vzdělávací centrum)
- 9:05–9:15 hod. Zdravice Město Znojmo
- 9:15–9:45 hod. Rizika a výzvy českého pohostinství v nevypočitatelné době
- (Ing. Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR)
- 9:45–10:05 hod. Statistiky, data, analýzy v době covidové a postcovidové
- (Ing. Petr Janeček, Ph.D., vedoucí Institutu turismu, CzechTourism)
- 10:05–10:25 hod. Vyhodnocení projektu #mastozadax a budoucnost cestovního ruchu ve Znojmě
- (Mgr. František Koudela, ředitel Znojemská Beseda )
- 10:25–10:40 hod. přestávka na kávu a občerstvení
- 10:40–11:00 hod. Jižní Morava a Dolní Rakousko – přítomnost a budoucnost cestovního ruchu v době postcovidové
- (Mgr. Lukáš David, REMO-Agency)
- 11:00–11:30 hod. Sklepní uličky hravě – oživování starých tradic ve spojení s turisticky atraktivními vinařskými akcemi; přeshraniční spolupráce
- (Radka Pavlíková, Veronika Písařová, Cech vinařů Vrbovec)
- 11:30–12:00 hod. Proměna vinařských stezek v zážitkové cíle
- (Klaus Gössl, GF Weinstraße Weinviertel)
- 12:00–12:30 hod. ZnojmoRegion – podpora a destinační management cestovního ruchu turistické oblasti Znojemsko a Podyjí
- (Marie Tesařová, Irena Navrkalová, DMO ZnojmoRegion)
- 12:30–13:15 hod . přestávka na oběd
- Odpolední blok: Trendy v gastronomii pohledem odborníků.
- 13:15–14:15 hod. Jak gastronomie proměnila cestovní ruch Gastromapa Lukáše Hejlíka + diskuze s účastníky
- (Lukáš Hejlík, herec a gastronadšenec, autor projektu Gastromapa)
- 14:15–14:35 hod. Rozdílové body úspěšných gastronomických konceptů
- (Tomáš Popp, manažer Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a šéf Národního týmu kuchařů a cukrářů)
- 14:35–14:45 hod. přestávka na kávu a občerstvení
- 14:45–15:05 hod. Jak sestavit tu správnou nabídku v gastropodniku, nebojte se lepších surovin
- (Kamil Piálek, vinař, šéffiuchař – Vinařství Piálek a Jäger)
- 15:05–15:30 hod. Důležitost lokálních receptů a jejich prezentace podle Pavla Sapíka
- (Pavel Sapík, šéffiuchař, Terasa u Zlaté studně, držitel mnoha kuchařských ocenění – Michelin Guide Red Forks & Spoons, Maurerův výběr Grand Restaurant a dalších)
- 15:30–16:00 hod. diskuze s přednášejícími odpoledního bloku
- 16:00 hod. závěr konference
- 13:15–14:15 hod. Jak gastronomie proměnila cestovní ruch Gastromapa Lukáše Hejlíka + diskuze s účastníky
- středa 9. 11. 2022 (DMO ZnojmoRegion)
TÉMA: Vzkříšení památek Znojemska - Dopolední blok: Dotační možnosti a technické zajištění pro obnovu památek.
- 8:30–9:00 hod. registrace účastníků
- 9:00–9:10 hod. Zahájení konference
- (Bc. Marie Tesařová – předseda představenstva DMO ZnojmoRegion, z. s. a Marie Jílková – ředitelka úřadu Okresní hospodářské komory Znojmo)
- 9:15–9:45 hod. Aktuální informace z CzechTourismu – zahraniční prezentace ČR a digitalizace cestovního ruchu
- (František Reismüller, Ph.D. – ředitel Odboru marketingu a zahraničních zastoupení CzechTourism)
- 9:45–10:15 hod. Aktuální podpora a dotace Jihomoravského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch
- (Ing. Ivo Minařík, MPA – vedoucí Odboru regionálního rozvoje a Ing. Ivana Lukášková – vedoucí Oddělení cestovního ruchu ORR Jihomoravského kraje)
- 10:15–10:45 hod. Role Jihomoravského kraje při obnově kulturních památek, aktuální podpora a dotace pro kulturu a památkovou péči
- (Mgr. Petr Fedor – vedoucí Odboru kultury a památkové péče Jihomoravského kraje)
- 10:45–11:00 hod. Přestávka na kávu a občerstvení
- 11:00–11:30 hod. Rekonstrukce a znovuoživení zámku v Moravském Krumlově
- (Mgr. Tomáš Třetina – starosta města Moravský Krumlov, senátor Parlamentu ČR za Znojemsko)
- 11:30–12:00 hod. Jak tým PROPAMÁTKY pomáhá při záchraně památek?
- (Aleš Kozák – ředitel Institutu pro památky a kulturu, o. p. s.)
- 12:00–12:30 hod. Jak na péči o technické památky – Vodní mlýn ve Slupi
- (Ing. Alena Selucká – náměstek ředitele pro Metodické centrum konzervace při Technickém muzeu v Brně)
- 12:30–13:30 hod. Přestávka na oběd
- Odpolední blok: Jak na marketing a zviditelnění památek, vč. příkladů dobré praxe.
- 13:30–14:00 hod. Permonium® a Kukla Oslavany – nový kulturní život starého technického dědictví
- (Gabriela Turinská – produktová manažerka, STROJÍRNA OSLAVANY, s. r. o.)
- 14:00–14:30 hod. Marketingová podpora a kongresové využiti památek jižní Moravy
- (Martina Grůzová, MSc. – ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava a Brno Convention Bureau)
- 14:30–14:45 hod. Památky ve filmu pohledem Filmové kanceláře města Brna a Jihomoravského kraje
- (Mgr. Ivana Košuličová – manažerka Brno Film Office)
- 14:45–15:00 hod. Přestávka na kávu a občerstvení
- 15:00–15:30 hod. Příkladná památková obnova zámku v Uherčicích
- (Ing. Alena Lysá – vedoucí správy památkového objektu NPÚ, kastelánka státního zámku Uherčice)
- 15:30-16:00 hod. Regulace vizuálního smogu v Městské památkové rezervaci Znojmo Projekt COL (Centrum obnovy společného kulturního dědictví)
- (Ing. arch. Iveta Ludvíková – architektka města Znojma)
- 13:30–14:00 hod. Permonium® a Kukla Oslavany – nový kulturní život starého technického dědictví