Informace pro české zaměstnance a OSVČ působících v Rakousku

Informace pro české zaměstnance a OSVČ působících v Rakousku

Vážení klienti,

při vyřizování vašich žádostí ať jsou to již rodičovské, přídavky nebo daňová přiznání dochází v průběhu vyřizování k neustálým změnám. Jeden z příkladů může být např., že u rodičovské nebyly dříve za nedodání vyšetření dítěte ze zdravotní knížky např. v 18.měsíci sankce, které jsou nyní ve výši 1300,-€. Dříve se bez sankce mohlo vyšetření dítěte doposlat do tří let věku dítěte. A tak bychom mohli pokračovat dál u rodičovské a přídavků, kde nemají např. rodiče společné bydliště atd.

Pozitivní změny pro zaměstnance v Rakousku jsou výhody při ročním daňovém přiznání, kde se neustále zvýhodňují odpočty z daní. Negativní vidíme u tzv. Familienheimfahrten, to jsou cesty domů za rodinou např. u zaměstnanců, kteří jezdí domů jednou za měsíc. Zde se velmi zpřísnily prověrky finančního úřadu v Rakousku a pokud nemá zaměstnanec knihu jízd a další důkazy, že vlastní v ČR nemovitost, nebo má nájemní smlouvu, že manželka je zaměstnaná a její výdělek je vyšší jak 6tisíc €, pak u takové prověrky nemusí finanční úřad cesty domů za rodinou uznat.

Jsou ale i další služby, které naše firma pro naše klienty vyřizuje a to jsou nemocenské, vyřízení nových E-Card, vyřízení potvrzení A1 pokud pracujete v ČR a zároveň v Rakousku či Německu, vyřizování služeb pro OSVČ. Tyto služby jsou náročné nejen na vyřizování, ale i na čas.

Např. některé nemocenské se prodlužují i na jeden rok a my posíláme a hlídáme, aby se pravidelně zasílali lékařské zprávy a prodloužení nemocenské na zdravotní pojišťovnu v Rakousku.

Ne vždy si zaměstnanci v Rakousku uvědomují, že musí oznámit pracovní neschopnost bez odkladu zaměstnavateli ale i ÖGK v Rakousku. Navíc někteří zaměstnavatelé zkouší ukončit pracovní poměr ne v den, kdy nastupujete na nemocenskou, ale o den dříve a pak již v AT nemáte zdravotní a sociální pojištění a tím ztrácíte nárok na nemocenskou z Rakouska. Je to protiprávní krok od zaměstnavatele a v takovém případě opět upozorňujeme zaměstnavatele, že překročil rámec pracovních vztahů a že je to nezákonné a že to neodpovídá jak pracovní, tak kolektivní smlouvě. Pokud zaměstnavatel dále trvá na svém, pak kontaktujeme pracovní komoru v AT (Arbeiterkammer) a zde má každý zaměstnanec v Rakousku zdarma zastupování právníkem.

Někteří zaměstnanci z Rakouska k nám přijdou žádat o službu v případě nemocenské popsané shora, kdy už je dva měsíce nemocný a diví se, že mu nechodí peníze. Pak je o to těžší pro nás takové případy vyřídit k vaší spokojenosti. Zatím se nám to daří, ale jednání s úřadníky není lehké ani na jedné straně. Navíc se legislativy států liší a i při naší dlouholeté zkušenosti narážíme na nové komplikované případy.

Pokud můžeme doporučit nečekejte nikdy dlouho se založenýma rukama a raději se ptejte u firem s odbornými znalostmi a zkušenostmi a to se týká nejen nemocenských, ale i invalidních důchodů a důchodů vůbec, např. u BUAK je možnost před nástupem do důchodu o tzv. přemostění (Überbrükungsgeld). S tím vším jsme si již v minulosti poradili.

Věříme, že jsme vám našim příspěvkem pomohli a že našich rad využijete.

S přátelským pozdravem
Dagmar a Klaus Schellerovi
Zahraniční služby v němčině

https://www.zahranicnisluzby.cz/